Na naszej witrynie stosujemy pliki cookies w celu ś›wiadczenia Pań„stwu usł‚ug na najwyższym poziomie, w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczą…cych cookies oznacza, iż bę™dą… one zamieszczone w Pań„stwa urzą…dzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".
Ferma kur Brychcy
  
Nasze jaja i kury są zdrowe z natury !

Każdego roku w październiku obchodzony jest Światowy Dzień Jaja. To wydarzenie bywa szeroko komentowane w mediach, a hasła promujące obchody Światowego Dnia jajka pozostają niezmiennie uniwersalne. Najczęściej są to tytuły publikacji eksperckich dotyczących jaj. Do najpopularniejszych należą:

 

  • „Jedzcie jaja! Na śniadanie, na  obiad, na kolację” – wywiad z profesorem Trziszką
  • Two  Egg everyday is OK – dwa jaja dziennie są OK
  • Jajko na każdą okazję – wywiad z profesorem Trziszką
  • Jaja dla życia
  • Jaja to najprostsza właściwie zbilansowana żywność
  • Każda pora jest dobra na spożywanie jaj
  • Jaja są fitness

Misja Światowego Dnia Jaja

Główną funkcją jest rozpowszechnianie informacji o jajach i prozdrowotnym odżywianiu. Ważne jest podkreślanie  w jasny i zrozumiały sposób dobroczynnego wpływu spożywanych jaj na dietę i organizm człowieka.

Promocja zdrowego odżywiania połączona z promocją spożywania jaj pojawia się w społecznych kampaniach związanych z tematyką zapobiegania otyłości, prawidłowego odżywiania osób w każdym wieku, obniżania poziomu cholesterolu, stosowania naturalnych produktów spożywczych zamiast drogich suplementów diety.

 

Dlaczego warto jeść jaja?

Podczas obchodów Światowego Dnia Jaja przedstawiane są również najważniejsze powody – Dlaczego warto jeść jaja? Jest to lista 12 powodów opracowanych przez Międzynarodową Komisję ds. Jaj na podstawie aktualnych badań naukowych.

  1. Jajka uchodzą za najbardziej wielofunkcyjny naturalny produkt żywnościowy.
  2. Jaja charakteryzują się jedną z najwyższych wskaźników koncentracji składników pokarmowych.
  3. Białko jaja kurzego, jest wzorcowym białkiem, którego skład i proporcje zawartości poszczególnych aminokwasów przyjmuje się za 100, przyrównując do wartości biologicznej białek innego pochodzenia.
  4. Tłuszcze znajdujące się w jaju to w ponad 65% NNKT.
  5. Jaja są źródłem najlepiej przyswajalnego naturalnego białka.
  6. Każda pora dnia jest dobra na spożywanie jaj.
  7. W żółtkach jaj znajduje się substancja niezbędna do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego mózgu, cholina.
  8. Jaja zawierają spore ilości niezbędnych człowiekowi luteiny i zeaksantyny (składniki pokarmowe zaliczające się do tzw. żywności funkcjonalnej).
  9. Z jaj można przygotowywać bardzo eleganckie i wytworne dania na wszelkie, w tym bardzo uroczyste, okazje.
  10. Dieta bogata w białko z jaj sprawia, że stabilizuje się poziom cukru we krwi, dzięki czemu organizm ma na dłużej zapewnienie poczucia sytości.
  11. Jaja kurze są doskonałe dla dzieci, których organizmy stale się rozwijają i rosną. Jajka będą znakomitym źródłem aminokwasów dla dzieci.
  12. Światowy Dzień Jaja powinien być inspiracją do tworzenia nowych inspirujących potraw z udziałem jaj.

 

Według badań amerykańskiej jednostki Egg Nutrition Center, jedno jajo dziennie to najlepsza decyzja zarówno z punktu widzenia żywieniowego jak i ekonomicznego.

Program Ovocura czyli dosłownie jajolecznictwo :-)

Program Badawczy prowadzony przy współudziale Instytutu Immunologii i Terapii Doświadczalnej PAN oraz Politechniki Wrocławskiej, potwierdził, że jaja mają leczniczą moc. We Wrocławskim Parku Technologicznym stworzono linię technologiczną, gdzie z jaj uzyskano biologicznie aktywne substancje do zastosowań w profilaktyce i terapii chorób cywilizacyjnych. Uczonym biorącym udział w projekcie Ovocura udało się wyizolować substancje hamujące rozwój chorób neurodegradacyjnych. Prace prowadzone nad zawartością żółtka pozwoliły pozyskać z żółtka jaja kurzego substancję zwaną superlecytyną. Ponadto z białka jaja kurzego wyizolowano cystatynę, która prawdopodobnie hamuje rozwój niektórych nowotworów. Szczegóły programu oraz wyniki badań można śledzić na stronie http://www.ovocura.up.wroc.pl/.

 

Hurtowa sprzedaż jaj z darmowym transportem

Nasze jaja dowozimy do klienta wł‚asnym, specjalnie do tego przystosowanym transportem.

Dostarczamy w opakowaniach jednostkowych po 30 sztuk oraz w opakowaniach zbiorczych po 180.
Skontaktuj się™ z nami

SGR Barbara i Henryk Brychcy

Zielona Góra
ul. Ochla - Osiedlowa 3
66-006 Zielona Góra
woj. Lubuskie
tel. 68 321 10 92
tel. kom. 600 033 021
biuro@fermabrychcy.pl