Na naszej witrynie stosujemy pliki cookies w celu ś›wiadczenia Pań„stwu usł‚ug na najwyższym poziomie, w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczą…cych cookies oznacza, iż bę™dą… one zamieszczone w Pań„stwa urzą…dzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".
Ferma kur Brychcy
  
Nasze jaja i kury są zdrowe z natury !

Dlaczego warto jeść jaja kurze i co warto wiedzieć o ich konkurentach?

Jaja kurze należą do najpopularniejszych i najchętniej wybieranych jaj, choć istnieją droższe i trudniejsze w przygotowywaniu alternatywy jak np. jaja indycze, kacze, gęsie, perlicze, strusie czy przepiórcze.

Jaja kurze, takie jak JAJA BRYCHCY, są nam dobrze znane, używamy ich chętnie i dużo – znamy bowiem ich działanie na nasz organizm, a przypomnijmy, że jest ono bardzo dobre. Jaja kurze zawierają bardzo duże ilości składników odżywczych, są produktem z najczystszą postacią białka, a ich spożywanie ma pozytywny wpływ również na prawidłowe działanie mózgu i odżywianie.

 

JAJA KACZE

W Polsce jaja kacze nie są bardzo popularne, jednak można je bez trudu zdobyć. Warto przynajmniej raz spróbować tych zupełnie innych niż kurze jaj. Czym różnią się jaja kacze od kurzych? Z pewnością rozmiarem – są o ponad 1/3 większe od jaja kurzego. Ponadto zawierają odpowiednio więcej żółtka i białka, dzięki czemu w 1 jaju jest jeszcze więcej składników odżywczych.  Jaja kaczki są bogate w różne witaminy – między innymi witaminę B12, witaminę A, ryboflawinę, witaminę B6, niacynę, tiaminę i liczne minerały takie jak fosfor, cynk, żelazo, magnez i oczywiście kwas foliowy. Wbrew licznym przekonaniom, jaja kaczki tak samo jak kurze, doskonale nadadzą się do pieczenia, smażenia i przygotowywania innych potraw.

JAJA PERLICZE

Jaja perlicze to coraz popularniejszy rodzaj jajek – są bardzo popularne w restauracjach, a przygotowywanie ich samodzielnie w domu jest nadal uważane za trudną sztukę. Jaja perliczki zawierają bardzo dużo karotenu  i witaminy A – co więcej, mają bardzo niską zawartość cholesterolu. Jaja nie należą do największych – są porównywalne z kurzymi lub mniejsze.

JAJA GĘSIE

Są pożywne i smaczne, ale bardzo ciężkostrawne, z uwagi na dużą zawartość tłuszczu. Jednym posmakują, inni nawet ich nie przełkną – mają bowiem bardzo specyficzny oleisty posmak. Dobrze za to nadają się do wypieków.

JAJA STRUSIE

Jaja strusie to największe spośród jedzonych przez człowieka jaj – jedno jajo waży średnio od 1,2 kg do 2 kg. Znaczącą część stanowi białko – jeśli chodzi o zawartość cholesterolu w jajku strusim, to jest ona podobna jak w jaju kurzym. Co ciekawe skorupa jaja strusiego jest około 10 razy twardsza niż jaja kurzego! Trzeba więc się nieźle napracować przy jego obieraniu.

JAJA PRZEPIÓRCZE

To drugie w kolejności po kurzych najpopularniejsze w Polsce jaja. Są dużo mniejsze niż kurze, bo nawet 6 razy. Posiadają bardzo dużo cennego i łatwo przyswajalnego fosforu, a dodatkowo niewiele cholesterolu.

JAJA INDYCZE

Jaja indycze są bardzo podobne do kurzych – są odrobinę większe, ale w smaku nie różnią się zbytnio od jaj kurzych. 

Hurtowa sprzedaż jaj z darmowym transportem

Nasze jaja dowozimy do klienta wł‚asnym, specjalnie do tego przystosowanym transportem.

Dostarczamy w opakowaniach jednostkowych po 30 sztuk oraz w opakowaniach zbiorczych po 180.
Skontaktuj się™ z nami

SGR Barbara i Henryk Brychcy

Zielona Góra
ul. Ochla - Osiedlowa 3
66-006 Zielona Góra
woj. Lubuskie
tel. 68 321 10 92
tel. kom. 600 033 021
biuro@fermabrychcy.pl