Na naszej witrynie stosujemy pliki cookies w celu ś›wiadczenia Pań„stwu usł‚ug na najwyższym poziomie, w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczą…cych cookies oznacza, iż bę™dą… one zamieszczone w Pań„stwa urzą…dzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".
Ferma kur Brychcy
  
Nasze jaja i kury są zdrowe z natury !

Jajka to produkty, które stosowane są w kuchniach całego świata z bardzo różnym przeznaczeniem.Dzieje się tak nie bez powodu - jaja zawierają wiele wartościowych składników mineralnych i witamin, a ich regularne spożywanie w połączeniu z odpowiednio zbilansowaną dietą zapewniają dobrą kondycję i zdrowie.

Zdania co do szkodliwego wpływu jaj na nasze zdrowie są podzielone, jednak w świetle aktualnych wyników badań nie znaleziono argumentów, które potwierdziłyby, że spożywanie jajek wpływa na podnoszenie poziomu cholesterolu (oczywiście poza jajecznicą z bekonem i słoniną :-)).

 

Jajko - witaminy na talerzu

 

 

Jajka są dla większości z nas lekkostrawne, a do tego nie są bardzo kaloryczne. 1 jajko ma od 60 do 80 kalorii i zawiera cały szereg witamin oraz substancji wartościowych dla naszego organizmu.

 

W jaju znajdziemy takie składniki mineralne jak wapń, żelazo, potas, fosfor, magnez, sód, cynk czy chlor. Samo jajko kurze składa się w ¾ z wody, białka i tłuszczu oraz węglowodanów. Te składniki uzupełniają jeszcze zawarte w jajku witaminy A,B i D.

 

Witamina A korzystnie wpływa na naszą skórę, witamina E działa odmładzająco i zatrzymuje działanie wolnych rodników. W jaju zawarte są również nienasycone kwasy tłuszczowe.

 

Żółtko źródłem zdrowia

 

Warto również zapamiętać, że w żółtkach jaj znajdują się substancje, które chronią przed rozwojem w organizmie chorób neurodegradacyjnych takich jak choroba Alzheimera czy demencja starcza.

 

Za takie działanie odpowiedzialny jest kompleks yolkina, dzięki któremu blaszki amyloidowe nie odkładają się, a tym samem nie dochodzi do procesu degeneracji neuronów.

 

W żółtkach zawarta jest również lecytyna, która wykazuje zbawienny wpływ na oczy i kwasy omega, które dbają o naczynia tętnicze (które to kwasy omega chronią przed miażdżycą).

 

Badania nad składem białka kurzego pozwoliły uzyskać wyniki potwierdzające, że w białku zawarta jest cystatyna odpowiedzialna za ochronę organizmu przed licznymi nowotworami (rak piersi, rak skóry, mięsaki).

 
 

Salmonella

 

 

Pisząc o jajach nie sposób pominąć salmonelli. Temat zakażeń salmonellą jest raczej powszechnie znany, jednak warto wielokrotnie powtarzać jak dbać o jaja i jak je przygotowywać do spożycia by uniknąć zakażenia. Bakterie salmonelli spotykane są raczej w uprawach drobiowych na wsiach iw prywatnych gospodarstwach, aniżeli w produkcjach masowych.

 

Bakterie salmonelli znajdują się zarówno na zewnątrz jajka jak i w środku – jest to wystarczający powód by nie spożywać jajek na surowo.

 

Aby jajko było w stu procentach bezpieczne, przed użyciem jaj do ciast, potraw, panierek i pieczenia warto jajo umyć ciepłą wodą i niewielką ilością płynu do mycia naczyń lub najlepiej sparzyć wrzątkiem. Jeśli jaja będą gotowane lub smażone temperatura wrzenia wody lub smażenia „zabije” bakterie salmonelli, ponieważ giną one już w temperaturze 70 stopnic Celsjusza.

 

Bardzo ważne jest aby po każdym kontakcie z jajkiem dokładnie umyć ręce!

 

Alergia na białko kurze

 

 

Fakt, że żyjemy w czasach licznych ulepszaczy, konserwantów i udoskonaleń genetycznych sprawia, że u ludzi występują coraz częściej alergie.

 

Jednym z popularnych alergenów jest białko kurze. Najczęściej alergie ujawniają się u dzieci do drugiego roku życia.

 

Jakie są objawy takiej alergii? Jak niemal każdej alergii pokarmowej. 


Są to:

  • Wysypka
  • Zapalenie spojówek
  • Stany zapalne jamy ustnej
  • Katar
  • Duszności
  • Astma
 

Ciekawostka: jeżeli jesteś uczulony na białko kurze, a chcesz na przykład upiec ciasto możesz użyć naturalnych zamienników 1 jaja – 1 banana, 1 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 łyżeczki mączki kukurydzianej.

 

Bardzo ważne jest również zachowanie ostrożności w przypadku szczepień i leków iniekcyjnych, ponieważ do produkcji sporej ilości takich preparatów używa się białka kurzego jako zasadniczego składnika.

 

Skorupoterapia (skorupkoterapia)

 

 

Skorupki z jajek stosowane są w medycynie naturalnej jako specyfik na osteoporozę. Taka terapia jest popularna zapewne z powodu składu skorupek z jaj, który przypomina skład kości i zębów. Skorupki z jaj kurzych są znakomitym źródłem wapnia, a przyswajalność wapnia uzyskanego ze skorupek wynosi aż 90%.

 

W skorupce jaja znajdują się tak cenne składniki i mikroelementy jak: węglan wapnia, fluor, miedź, mangan,  molibden, krzem, cynk, siarka i wiele innych. Zawartość tych składników w skorupkach sprawia, że regularnie spożywana znacznie wzmacnia tkankę kostną.

 

Warto również wspomnieć, że w rezultacie licznych badań, naukowcy zauważyli pozytywny wpływ spożywania skorupek z jaj na problemy z włosami i paznokciami, na problemy z zaparciami i trawieniem jak również astmę. Ostatnie badania dowodzą, że spożywanie skorupek może pomóc w eliminacji pierwiastków promieniotwórczych z organizmu!

 

Popularna skorupkoterapia stosowana jest jednak przede wszystkim przez osoby borykające się z osteoporozą oraz przez osoby stawiające na profilaktykę. Skorupkoterapia jest prostym i stosunkowo tanim „zabiegiem”. Skorupki jaj gotowanych nie muszą być dodatkowo parzone, jednak dla własnego spokoju można je jeszcze sparzyć, natomiast skorupki jaj surowych należy sparzyć i pozostawić we wrzątku na przynajmniej 5 minut. Skorupki należy wysuszyć a następnie zmielić w młynku lub w robocie na drobny proszek. Tak przygotowane można spożywać w ilości nie większej niż 1 gram dziennie. Jest to bezpieczna dawka profilaktyczna, która nie powinna nikomu zaszkodzić. Dla własnego bezpieczeństwa warto taką terapię skonsultować z lekarzem rodzinnym.

 

Inne zastosowanie jaj

 

 

Kurze jajo przyda się także gdy spieczemy skórę zbyt długo opalając się. Jeśli znajdziemy się w takiej sytuacji, wystarczy skorzystać z dobrodziejstw kurzego żółtka z surowego jajka – jajko rozbijamy, żółtko wsmarowujemy w skórę twarzy lub przedramion (lub innej części ciała). Pozostawiamy do całkowitego utwardzenia. Gdy żółtko zesztywnieje, myjemy się z użyciem mydła.

 

Nasze babcie już przed laty znały naturalny sposób na piękne i lśniące włosy. Jeśli twoje włosy ą kruche i narażone na łamliwość, a ty widzisz rozdwojone końcówki – wypróbuj jajeczny szampon! Jak go przygotować? To bardzo proste – wymieszaj w miseczce odrobinę soku z cytryny z dwoma jajami i odrobiną miodu. Nałóż szampon na włosy, dokładnie wmasuj i następnie spłucz. Włosy będą odżywione i piękne.

 
 
 

 

Hurtowa sprzedaż jaj z darmowym transportem

Nasze jaja dowozimy do klienta wł‚asnym, specjalnie do tego przystosowanym transportem.

Dostarczamy w opakowaniach jednostkowych po 30 sztuk oraz w opakowaniach zbiorczych po 180.
Skontaktuj się™ z nami

SGR Barbara i Henryk Brychcy

Zielona Góra
ul. Ochla - Osiedlowa 3
66-006 Zielona Góra
woj. Lubuskie
tel. 68 321 10 92
tel. kom. 600 033 021
biuro@fermabrychcy.pl