Na naszej witrynie stosujemy pliki cookies w celu ś›wiadczenia Pań„stwu usł‚ug na najwyższym poziomie, w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczą…cych cookies oznacza, iż bę™dą… one zamieszczone w Pań„stwa urzą…dzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".
Ferma kur Brychcy
  
Nasze jaja i kury są zdrowe z natury !

Ilu konsumentów, tyle różnych opinii na temat jaj, ich wyglądu, smaku, zapachu i właściwości, jednak są pewne stereotypy o których tutaj podyskutujemy.

Czy żółtka z jaj kurzych rzeczywiście rozwijają mózg ludzki?

W żółtku kurzym zawarta jest cholina, czyli związek bez którego prawidłowy rozwój mózgu jest niemożliwy. Dodatkowo  cholina występująca w jaju (ściślej w żółtku) jest pochodzenia zupełnie naturalnego, więc i lepiej przyswajalnego. Odpowiadając zatem na pytanie – tak, żółtka kurzych jaj pośrednio rozwijają mózg.

Czy wiek kury ma znaczenie dla konsumenta?

Poniekąd tak. Od wieku kury nioski uzależniona jest wielkość jaja jakie znoszą dane kury. Zarówno bardzo młode nioski jak i nioski seniorki znoszą jaja mniejsze. Jaja od seniorek mają jaśniejsze i  cieńsze skorupki, a co za tym idzie więcej masy jajowej przy tej samej gramaturze wagowej.

Czy bardziej intensywny żółty kolor żółtka oznacza, że jajko jest lepsze?

Wbrew pozorom i wielu stereotypom, to że jedno żółtko jest ciemniejsze i ma bardziej intensywny kolor od drugiego, nie oznacza, że jest lepsze. Kolor żółtka wynika z tego co jedzą kury. Kolor żółtka w jajku nie jest odpowiednim wskaźnikiem do oceniania czy jajo jest zdrowe czy też nie. Ciemniejsze i bardziej intensywne kolory żółtek w jajach wynikają przede wszystkim od ilości spożywanej przez kurę kukurydzy.

Jaja z białymi skorupkami są lepsze

To nie prawda! Kolor skorupki nie ma żadnego znaczenia poza estetycznym. Zarówno białe jak i brązowe jajka są tak samo zdrowe i pełne wartości odżywczych. Kolor skorupki zależy od rasy kury nioski, a nie o tego co zawiera jajko.

30 dniowe jajka są stare i nie nadają się do spożycia

To nie prawda! Według regulacji prawnych, jajka można sprzedawać do 28 dni od dnia, w którym zostały zniesione przez kurę. Tak naprawdę jednak jaja są jednymi z najdłużej zachowujących świeżość produktów – odpowiednio przechowywane będą dobre nawet przez 2 miesiące od daty zniesienia przez kurę. 

Hurtowa sprzedaż jaj z darmowym transportem

Nasze jaja dowozimy do klienta wł‚asnym, specjalnie do tego przystosowanym transportem.

Dostarczamy w opakowaniach jednostkowych po 30 sztuk oraz w opakowaniach zbiorczych po 180.
Skontaktuj się™ z nami

SGR Barbara i Henryk Brychcy

Zielona Góra
ul. Ochla - Osiedlowa 3
66-006 Zielona Góra
woj. Lubuskie
tel. 68 321 10 92
tel. kom. 600 033 021
biuro@fermabrychcy.pl