Na naszej witrynie stosujemy pliki cookies w celu wiadczenia Pastwu usug na najwyszym poziomie, w sposb dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawie dotyczcych cookies oznacza, i bd one zamieszczone w Pastwa urzdzeniu kocowym. Moecie Pastwo dokona w kadym czasie zmiany ustawie dotyczcych cookies. Wicej szczegw w naszej "Polityce Cookies".
Ferma kur Brychcy
  
Nasze jaja i kury s zdrowe z natury !

O jajku

Ab ovo...

 

Jajko jest jednym z najstarszych, funkcjonujących do dziś symboli. W kulturze najczęściej oznacza życie. W kulturze chrześcijańskiej wiąże się z motywem zmartwychwstania i jest symbolem odrodzenia i powrotu do życia Chrystusa. To właśnie dlatego święta Wielkiej Nocy są tak bardzo jajeczne :-)

 

Właściwości odżywcze jajek

 

Przyjmuje się, że średnio jajko kurze składa się w 75% z wody, 14 % białka i mniej więcej 10% tłuszczu – pozostałe składniki to węglowodany (niemal wyłącznie cukry proste). Szacuje się, że 100 gram jajka kurzego ma około 147 kalorii.

 

Jaja są bardzo zdrowe i powinny być regularnym składnikiem każdej diety. Zawierają dużo witamin A, D oraz witaminę B. Jaja to także doskonałe źródło wapnia, fosforu oraz żelaza.

 

Jajka w kuchni

 

Jaja mają przeróżne zastosowanie, najczęściej jednak stosowane są do produkcji żywności lub po prostu bezpośrednio spożywane.

Jaja można smażyć, gotować, łączyć z innymi produktami – niektórzy delektują się nawet jajami surowymi!

 

Jajo ma swój unikalny smak oraz właciwości – w kuchni jest niemal niezastąpione. Jego najwięszym atutem jest uniwersalność – jest znakomitym dodatkiem do wielu smacznych dań, jak również niezbędnym elementem składowym niektórych potraw.

 

W Polsce najczęściej spożywa się jaja kurze, choć można także znależć dostawców i smakoszy jaj przepiórczych, kaczych i gęsich.

 

Jajko w literaturze

"Białko proste w jajkach daje człowiekowi ogromne siły, a żółtko zawiera wszystkie mikroelementy, biopierwiastki i witaminy. Nie ma nic lepszego dla odżywienia organizmu jak żółtko, bo w nim jest wszystko to, czego potrzebuje do życia i wzrostu rozwijające się kurczątko. Jajko zawiera w sobie drogocenną substancję - lecytynę..."

(Marzena i Tadeusz Woźniakowie, Ojca Grande przepisy na zdrowe życie, Prasa Bałtycka, Gdańsk 1997)
 

"Jajka są podstawowym produktem spożywczym wykorzystywanym we wszystkich rodzajach potraw. Dziś najczęściej używane są Jajka kurze, w przeszłości spożywano nie tylko Jajka indycze, kacze, gołębie, ale również Jajka dzikiego ptactwa, węży i żółwi. Jajka składają się z żółtka (35% wagi), ścinającego się w temperaturze 65°C, o barwie od jasnożółtej do ciemnopomarańczowej, zależnie od paszy, Jaką karmiono kury, oraz białka (65% wagi) ścinającego się w temperaturze 70°C. Średniej wielkości jajko zawiera 7 g pełnowartościowego, łatwo strawnego białka, 7 g tłuszczu, 30 mg wapnia oraz witaminy A, D i z grupy B. Właściwości jajek pozwalają na zagęszczanie, spulchnianie i .sklejanie ze sobą produktów spożywczych. Samych żółtek używa się do zagęszczania płynów, np. sosów, zup, kremów itp., spulchniania ciast oraz otrzymywania emulsji z tłuszczem, np. w sosach majonezowych, holenderskich. Białek używa się do nadawania spoistości masom mięsnym i rybnym oraz spulchniania większości wypieków."

(Marek Łebkowski, Kuchnia Polska, Przegląd Reader's Digest, Warszawa 1997)
 

"[Jajka] są pokarmem pełnowartościowym, zwierającym wszystkie podstawowe składniki odżywcze, potrzebne do budowy i odbudowy tkanek. sporządzane z nich potrawy mogą stanowić dania podstawowe, zakąski lub desery"

"Wysoka zawartość protein (albumina, globulina oraz owowiatalina), jak i obecność wielu witamin (witaminy grupy B, witaminy A, D, E, K oraz PP) dobrze przyswajalnego żelaza, wapnia, fosforu, a także lekko strawnych tłuszczów (lecytyna i steryna), które należą do najcenniejszych tłuszczów złożonych, czyniąc z jaj bardzo wartościowy surowiec. Poza tym w skład kurzego jaja wchodzą jeszcze inne substancje organiczne i mineralne, np. potas, magnez, siarka, miedź, korotonoidy, enzymy i inne. W żółtku, obok zemulgowanych substancji tłuszczowych, występują również koloidowe substancje białkowe."

(H. Dębski, 600 potraw z jaj, Warta, Warszawa 1983)

Hurtowa sprzeda jaj z darmowym transportem

Nasze jaja dowozimy do klienta wasnym, specjalnie do tego przystosowanym transportem.

Dostarczamy w opakowaniach jednostkowych po 30 sztuk oraz w opakowaniach zbiorczych po 180.
Skontaktuj si z nami

SGR Barbara i Henryk Brychcy

Zielona Gra
ul. Ochla - Osiedlowa 3
66-006 Zielona Gra
woj. Lubuskie
tel. 68 321 10 92
tel. kom. 600 033 021
biuro@fermabrychcy.pl