Na naszej witrynie stosujemy pliki cookies w celu ś›wiadczenia Pań„stwu usł‚ug na najwyższym poziomie, w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczą…cych cookies oznacza, iż bę™dą… one zamieszczone w Pań„stwa urzą…dzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".
Ferma kur Brychcy
  
Nasze jaja i kury są zdrowe z natury !

Co warto wiedzieć o jajku?

 

 

JAK  WYBIERAĆ  JAJA  W  SKLEPIE?

 

 

Aby kupić dobre jaja należy skupić się na kilku niezbędnych elementach, które powinny zadecydować o tym na które jaja się zdecydujemy. W związku z tym, że jaja są podstawą wielu różnych potraw, kupujemy je dość często i to całkiem sporo. Jaja spożywamy zarówno jako produkt gotowy (w formie jaja na twardo, na miękko, w formie jajecznicy) czy też jako półprodukt który posłuży do przygotowania potrawy (ciasto, kotlety, różnego rodzaju sałatki itp.).

 

Pierwszym elementem, na który zwracamy uwagę jest rozmiar jajka. Według unijnych norm, mamy cztery kategorie rozmiarowe jaj. Każdej kategorii przyporządkowany jest odpowiedni symbol i tak:

 


 

Jaja klasy to jaja małe do 35g

Jaja klasy M to jaja średnie do 63g

Jaja klasy L to jaja duże do 73g

Jaja klasy XL to jaja bardzo duże o wadze powyżej 73g

 

Rozmiar jaj zależy między innymi od tego w jakim wieku była kura oraz czym była karmiona. Statystycznie najpopularniejsze są jaja w rozmiarze M.

 

Drugim elementem, który bezsprzecznie powinniśmy dokładnie sprawdzić zanim wrzucimy jaja do koszyka, to data przydatności do spożycia. Taka data musi znajdywać się na opakowaniu w widocznym miejscu. Może zdarzyć się, że na opakowaniu pojawi się informacja o tym kiedy jaja były zbierane i przechowywane – od takiej daty możemy jaja przechowywać i spożywać do 4 tygodni (pod warunkiem, że były przechowywane we właściwy sposób).

 

Trzeci element, który może pomóc nam w doborze jaj odpowiednich dla nas to kod umieszczony na skorupce każdego jajka. Kod przyjmujący formę A-BB-CCCCCCCC to kod  z którego możemy odczytać informację o tym w jaki sposób były chowane kury, które zniosły dane jajo, w jakim kraju jajo było zebrane. Ostatni element tego kodu to kod weterynaryjny producenta (każdy producent ma indywidualny niepowtarzalny numer, dzięki któremu można go zidentyfikować i sprawdzić w bazie kontroli weterynaryjnej).

 


W sekcji A umieszczone mogą być 4 różne cyfry, od 0 począwszy, na 3 skończywszy. Cyfry te mówią nam o tym jaki był typ chowu kury.

 

Metoda chowu ekologicznego (0) – to metoda zapewniająca kurom wolny wybieg oraz bardzo dużą ilość powierzchni użytkowej. Kury z tego chowu są odżywiane paszą ekologiczną wysokiej klasy.

Metoda chowu wolnowybiegowego (1) – to metoda która zapewnia kurom wolny wybieg, sporej ilości powierzchnię użytkową.

Metoda chowu ściółkowego (2) – to metoda chowu intensywnego. Kury z reguły trzymane są w pomieszczeniach w dużych ilościach (nawet kilka tysięcy). W pomieszczeniach każdej kurze gwarantuje się gniazda i grzędy, a dodatkowo zapewnia im się sporą powierzchnię pokrytą ściółką.

Metoda chowu klatkowego (3) – to metoda polegająca na chowie w klatkach metalowych. Kurom, które są trzymane w klatkach zapewnia się optymalne oświetlenie i stały dostęp do pokarmu oraz wody.  W każdej klatce powinno (zgodnie z prawem) znaleźć się gniazdo i grzęda oraz ściółka, dzięki czemu kurze stworzyć można warunki choć odrobinę zbliżone do naturalnych warunków bytowania.

 

 

Pod symbolem BB ukryty jest skrót od nazwy Państwa z którego pochodzą jaja. Dla polski są to oczywiście PL.

 

Symbol identyfikacji weterynaryjnej także złożony jest z pewnych możliwych do odczytania elementów – w kodzie znajdują się dwie cyfry pełniące funkcję kodu województwa, dwie cyfry pełniące funkcję kodu powiatu, dwie cyfry oznaczające kod zakresu działalności oraz dwie cyfry odpowiadające kodowi firmy w danym powiecie.

Jeszcze jednym kryterium, które  może zadecydować o wyborze jaj powinien być sposób przechowywania tych jaj w sklepie. Sklepy praktykują zarówno trzymanie jaj w chłodniach jak i na półkach. Powinniśmy wybierać te jaja, które zapewnioną mają chłodną i suchą lokalizację, najlepiej zacienioną. Należy też zwracać uwagę na wygląd opakowania – bezpieczniejsze będą opakowania ciemne, kartonowe, przez które nie przenikają promienie światła, które mogłyby wpływać na świeżość jaj. 

 

Bezsprzecznie świeższe od jajek na zwykłych półkach będą jednak jajka z chłodni, bowiem tam cały czas zachowują świeżość (do 4 tygodni).

 

Niektórzy z nas zaglądają również do środka opakowania – to dobra praktyka. Po pierwsze uda nam się wyeliminować potłuczone jaja które mogą być już nieprzydatne, ponadto możemy zobaczyć w jakim stanie są jaja – czy są brudne, zabłocone, w piórach czy czyste i błyszczące. Spora ilość producentów w obawie przed tym, że klient który zobaczy lekko zabłocone jajo już go nie kupi, oferuje jaja myte. Takie zdezynfekowane jaja niekoniecznie są lepsze od jaj nieco brudnych, bowiem środki użyte do umycia jaj i samo ich umycie mogą powodować ubytki w składnikach skorupki, co sprawi, że do jaja mogą przenikać niepożądane substancje. Warto zatem czasem wybrać nieco ubrudzone jajo, które samodzielnie umyjemy tuz przed przygotowaniem go do zjedzenia.

 

 

 

JAK  PRZECHOWYWAĆ  JAJA?

 

 

Kupując jaja chcemy aby jak najdłużej zachowały swoje właściwości. Jeśli chcecie, aby Wasze jaja były dobre i nadawały się do spożycia, a do tego by były smaczne, należy o nie zadbać już w chwili gdy wrócicie do domu ze sklepu.

 

Jajom należy zapewnić jak najlepsze warunki – powinny znaleźć chłodne i ciemne miejsce, które dodatkowo będzie też suche. Najlepszym miejscem do tego będzie lodówka lub chłodziarka, w której temperatura wynosi około 4 stopnie. Jeśli nie macie miejsca w lodówce, należy znaleźć inne miejsce dla jaj w którym będzie możliwie najchłodniej i najciemniej.

 

Bardzo ważne jest też aby jaja trzymać w takim miejscu, gdzie nie ma innych produktów silnie pachnących. Skorupa jaja jest tak zbudowana, że mocniejsze aromaty mogą przez nią zostać wchłonięte i wtedy nasze jajo nie będzie już tak świeże J

 

Niewiele osób o tym wie, a większość przypadkowo układa je dobrze (dzięki producentom półek na jaja w lodówkach) – jaja należy układać mniej szpiczastą częścią do góry.

 

Jaja można mrozić do celów kulinarnych, zarówno w całości jak i osobno żółtka i osobno białka. Oczywiście jaja należy mrozić bez skorupek, choć najlepsze zawsze będą świeże, nie mrożone jaja J

 

 

 

JAK  PRZYGOTOWYWAĆ  JAJA?

 

 

UGOTOWANE

 

Jeśli chcesz ugotować jaja i zależy Ci na tym aby żółtko było płynne, półpłynne lub twarde, musisz dobrać odpowiednią ilość czasu do rozmiaru. Aby ścięło się białko, jajo potrzebuje około 2 minut – wtedy białko jest już niemal całkowicie ścięte, ale żółtko pozostaje zupełnie płynne. Po 4 minutach białko będzie już zupełnie ścięte. Jeśli chcesz aby jajo było ugotowane na półtwardo – wystarczy mu 5 minut. Aby jajko było ugotowane zupełnie na twardo – potrzebujesz aż 10 minut!

 

Warto wiedzieć:

 

Najlepiej jest kiedy jaja wkładamy do ziemnej wody, a nie na wrzątek. Woda powinna przykrywać całkowicie wszystkie jaja znajdujące się w garnku. Gotujemy jaja na średnim ogniu.

Aby jajka łatwiej się obierały, po ugotowaniu zalej je od razu zimną wodą i odstaw na 5 minut.

 

JAJKA SADZONE

 

Przygotowanie jaj sadzonych nie jest zbyt skomplikowane. To prosta i smaczna potrawa, która pozwoli Ci urozmaicić obiady!Jak przygotować najlepsze jajka sadzone?:) 

 

Podstawą dobrych jaj sadzonych jest tłuszcz na którym będą smażone. Do tego celu najbardziej polecamy masło klarowane, a nawet jeśli nie uda się wam dostać klarowanego (bo to dośc drogie masło), wystarczy po prostu dobre masło :) Oczywiście nie ma przeciwwskazań aby smażyć na oleju czy margarynie, ale smak nie będzie już ten sam. Druga zasada dotyczy świeżości jaj - im świeższe będzie jajo, tym ładniejszy kształt przyjmie jajo. Jajka zawsze staramy się wbić z niezbyt duzej wysokości - wtedy jajko nie rozpłynie nam się po całej patelni. No i kwestia do której wiele osób nie przywiązuje duzej wagi - mianowicie patelnia. Najlepiej będzie jeśli do smazenia jaj sadzonych wybierzemy patelnię ceramiczną lub teflonową. 

 

 

 

 

Hurtowa sprzedaż jaj z darmowym transportem

Nasze jaja dowozimy do klienta wł‚asnym, specjalnie do tego przystosowanym transportem.

Dostarczamy w opakowaniach jednostkowych po 30 sztuk oraz w opakowaniach zbiorczych po 180.
Skontaktuj się™ z nami

SGR Barbara i Henryk Brychcy

Zielona Góra
ul. Ochla - Osiedlowa 3
66-006 Zielona Góra
woj. Lubuskie
tel. 68 321 10 92
tel. kom. 600 033 021
biuro@fermabrychcy.pl